Voor niks werken

Afgelopen week had ik een interessant gesprek tijdens het vrijwilligerswerk wat ik deed voor Festival Bombarie. We hadden het namelijk over de motivatie om vrijwilligerswerk te doen. Sommigen deden dit aangezien ze werkloos waren en ritme wilden hebben, anderen omdat ze al gepensioneerd waren en actief wilde blijven. En je had mensen als mij, die het deden, gewoon, omdat het leuk is.

Maar waarom zou je vrijwilligerswerk doen als je ook een betaalde baan kon krijgen? Maar betekend dat dan als je niet betaald krijgt als je vrijwilligerswerk doet? Het  volgende verhaal symboliseert misschien wel precies waarom ik vrijwilligerswerk doe.

Donderdag 5.30 uur. De wekker gaat… Opstaan, over een uurtje moet ik op de fiets zitten. Vandaag een lang dagje aan het werk. Ook vrijwilligerswerk is werk. Ik begin op Festival Bombarie. Vandaag de eerste dag van de eerste editie. We beginnen met een congres waarin verschillende lezingen en workshops worden gehouden. Ik sta achter de accreditatie-balie waar ik alle gasten welkom heet en zorg dat iedereen op de juiste plek terecht komt. Als er ook een aantal docenten komen moet ik lachen. Je komt ze ook over tegen. Als ik om 14.30 uur klaar ben besluit ik om zelf een lezing over cultuureducatie voor het onderwijs te volgen. Interessant en leerzaam hoe de nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs zichtbaar worden.

Na de lezing pak ik de trein die me weer terug naar Amersfoort brengt. Maar niet naar huis, alhoewel ik ga naar CliniClowns dat is ook thuis. Vanavond zijn er diverse donateurs uitgenodigd om eens een kijkje achter de schermen te krijgen. Om ze te laten zien dat CliniClowns veel meer is dan spelen in het ziekenhuis. Op kantoor aangekomen zie ik mijn lievelingsclowns die ik even spreek. Ze gaan nieuwe dingen testen voor de CliniClowns App. En ondertussen zorg ik samen met twee andere vrijwilligers dat iedereen op de juiste plaats komt.

Met SjappooNa afloop is er een borrel en een van mijn lievelingsclowns is erbij. Hij praat met donateurs en vertelt waarom hij CliniClown is geworden en wat dit werk voor hem zo bijzonder maakt. En ik zie wat het met die mensen doet, hoe ze geboeid staan te luisteren. En ik luister met liefde mee. Hij zegt: ‘Het is echt teamwork, zonder de ander zou ik het niet kunnen doen.’ Onze blikken kruizen elkaar en ik weet dat ik precies ben waar ik wezen moet.

 

One thought on “Voor niks werken

  1. Petra schreef:

    Super

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *