Ik vind mezelf voor het eerst de moeite waard

Ik ben de moeite waard 5Ze zit tegenover mij aan de andere kant van de tafel. ‘Lindsay je hebt het steeds over hoe je het anderen gunt, maar jij dan?’ Ik kijk haar aan. ‘Ik gun het mezelf ook.’ Tranen schieten in haar ogen als er uit het diepst van mijn hart klinkt ‘Ik vind mezelf de moeite waard.’ En dan besef ik mij dat ik dit voor het eerst zeg. Dat ik voor het eerst voel dat ik dit meen. Ik vind mezelf de moeite waard.

Ik merk dat ik de afgelopen tijd veel terugkijk naar mijn traject bij de eetstoornis-kliniek. Waar ik toen stond en waar ik nu sta. En hoeveel stappen heb ik de afgelopen maanden wel niet gezet? Ik denk aan hoe ik daar aan het begin stond, onzeker, een negatief zelfbeeld en bang.

Ik ben de moeite waard 2Het liefst zou ik tegen dat meisje zeggen dat alles goed zou komen. Dat het soms een pittige strijd zal worden. Dat er zoveel tranen zullen vallen en dat ze dat muurtje nu eindelijk mag afbreken. Dat ze eindelijk zichzelf mag zijn en dat ze mag ontdekken hoe mooi mens ze is. Dat ze dichterbij haar gevoel gaat komen en dat ze al haar verdriet een plekje mag gaan geven. Dat ze de moeite waard is om voor te gaan, want dat is ze echt. Dat ben ik echt.

Toen ik bij mijn psycholoog was en zei dat ik de moeite waard ben, gebeurde er iets bijzonders. Diep binnen in mij, voelde ik het ook echt. Ik wist het niet alleen, ik voelde het ook. En dat gegeven raakte zowel de psycholoog als mij. Wie had dat gedacht? Het is misschien wel het mooiste handvat wat ik meeneem voor de rest van mijn leven.

Het brengt me namelijk zoveel. Ik durf echt voor mezelf te kiezen, voel niet langer de behoefte om me altijd maar weg te cijferen. Durf mezelf op nummer 1 te zetten. Ook ik verdien dat. Ik gun eindelijk mezelf een gelukkig leven. Net als iedereen, ben ik het waard om hier vandaag te staan als de vrouw die ik geworden ben.

One thought on “Ik vind mezelf voor het eerst de moeite waard

  1. […] ik at het weg. Ik ontwikkelde op die wijze een eetstoornis. Maar overwon deze ook. Dit was ook op mijn blog te lezen. En sinds het minder goed met mij gaat val ik niet in mijn oude patroon terug. Dit is voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *