Wat maakt mij anders dan anderen?

img-thingWe krijgen een papier waarop acht categorieën staan. Waar de maatschappij over oordeelt. Per categorie kun je een plus of een min hebben. Heb je een plus, dan ben je een M&M waard. Maar ik had geen idee dat het mij zo zou raken dat ik die ene M&M niet waard ben.

Laat ik eerst beginnen met de situatie uit te leggen waarin dit verhaal gebeurde. Ik was op school en wij hadden een training over diversiteit en communicatie. Na al veel gesproken te hebben over diversiteit en de (ver)oordelen die hier over zijn, gingen we dit papier invullen.
977fab4f89615c51e284d0483f39e6a3De eerste min die ik moest invullen, boeiende me niet zo. Ik ben een vrouw en blijkbaar ziet de maatschappij dat nog steeds als minder. Als we dit bespreken hebben we het kort over deze ongelijkheid. Vrouwen verdienen bijvoorbeeld minder dan mannen, hoe raar dat tegenwoordig ook mag zijn. Nee, het is die tweede min die mij raakt. De min die zegt dat de maatschappij mij minder vind, omdat ik een handicap heb…

De confrontatie is groot en ik voel hoe diep dit mij raakt. Welke idioot heeft bedacht dat je met een handicap minder hebt? Ja, ik heb een hersenbeschadiging door een verkeersongeluk in 2005. Dus? Ja, ik heb elke dag hoofdpijn. Dus? Ja, ik ben sneller moe dan iemand zonder hersenbeschadiging. Dus? Maakt mij dat dan echt minder? En ik weet dat de maatschappij op die laatste vraag ja zegt.

Wanneer we de laatste nabespreking doen en iedereen de kans krijgt om te vertellen wat hij mee naar huis neemt prikken de tranen in mijn ogen. Ik werd geconfronteerd met het feit dat er altijd mensen zullen zijn die mij minder zullen vinden. En ik zei middelvinger naar de maatschappij dat zij dit vinden. Maar ik moest ook aan iets denken aan het begin van de training. We kregen de vraag wat ons anders maakte als anderen. Mijn antwoord was het volgende. ‘Ik ben anders dan anderen, omdat het mijn missie is anderen te laten zien dat je met een hersenbeschadiging ook dingen kan bereiken.’ En door deze training kwam bij mijn missie nog meer lading. Ik ben niet minder, ik ben anders. Net zo anders als iedereen. En net als iedereen ben ik al die M&M’s waard. Ik hoop anderen te mogen inspireren, anderen te mogen laten zien hoe ik tegen de wereld aan kijk. Al bereik ik er één iemand die zegt ja, ook met een handicap kan je iets bereiken. Al is het er maar één, het is er één en die telt.

3e76cd1d54c40aedcf2c46fdfc611241

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *