Winterbloemen – Wat als alles hier niet waar is?

Zaterdag 1 oktober was het weer zo ver. De eerste voorstelling van een nieuw theaterseizoen. Ik trapte af in mijn vertrouwde theater Flint met de voorstelling ‘Winterbloemen’. Een toneelstuk over vier vriendinnen die een weekend weggaan, maar een ongeluk krijgen. Terwijl ze op hulp wachten komen er gesprekken op gang die ze anders nooit gevoerd hadden.

Ik heb zin in deze voorstelling! Oké, ik ga met pijnstillers aangezien ik een buikgriep onder de leden heb, maar dit wil ik toch niet aan mijn neus voorbij laten gaan. Winterbloemen is geschreven door Peer Wittelbols en geregisseerd door Rob Ligthert in samenwerking met theatergroep Suburbia. Vorig theaterseizoen ging ik naar de voorstelling Liefdeslied die tot stond kwam door dezelfde samenwerking.

Vooraf aan de voorstelling vind een inleiding plaats. Ik woon deze altijd bij. Vaak krijg je een blikje achter de schermen van het stuk. De ontstaansgeschiedenis, wat het stuk bijzonder maakt. Dit keer word de inleiding gegeven door Astrid van Eck, een van de actrices in de voorstelling. Ze verteld over hoe Peer Wittelbols te werk gaat. Hij heeft een verhaal dat hij wil vertellen, maar schrijft de rollen en de tekst pas uit als hij weet wie ze gaan spelen. Astrid merkt dit door de zinsopbouw van haar tekst, de manier hoe ze bepaalde dingen zegt. Haar rol staat immers ver van haar af. Astrid zelf heeft twee kinderen, terwijl haar rol Beertje ongewenst kinderloos is. Ze werkt al zeven jaar samen met Peer en Rob en omschrijft de teksten van Peer als poëzie, iets wat ook duidelijk in de voorstelling terugkomt.

Dan begint de voorstelling en we worden in een verhaal gezogen. Het verhaal van een vrouw dat ongewenst nooit moeder zal worden en haar zeventien jaar oudere halfzus. Van een vrouw die eigenlijk haar man niet los kan laten en maar niet begrijpt dat Beertje haar jeugdvriendin ook meegenomen heeft. En zoals Astrid al in de inleiding zei het is net een grote voordracht van poëzie. Je hoort aan alles dat er over de tekst is nagedacht. Waarom zegt iemand dat en waarom op die manier? Aan de andere kant moet je hiervoor wel echt van teksttoneel houden, anders zijn de 105 minuten die deze voorstelling duurt erg lang.

Voor liefhebbers van mooie teksten, goed spel, ervaren actrices als Astrid van Eck, Anneke Blok, Susan Visser en Lot van Lunteren is deze voorstelling zeker een aanrader! Laat je meenemen in het verhaal en kom erachter of alles wat hier is wel waar is.

Winterbloemen is tot eind december te zien in verschillende theaters in Nederland.

Meer info:
https://theatergroepsuburbia.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *