Over de streep

over-de-streep-4Wie voelt zich dagelijkst belemmerd door faalangst? Mijn buik trekt samen. Ik weet dat ik moet lopen. Over de streep moet gaan. Ik zet de eerste stap en weet dat ik de enige ben. De enige die gaat lopen en diep van binnen heb ik het gevoel dat ik heb gefaald.

Faalangst. De angst om te falen. Om niet de prestatie te kunnen leveren die van je verwacht wordt. In de maatschappij waar wij vandaag de dag in leven is het onwenselijk om faalangst te hebben. Alles draait immers om presteren. De beste baan, de hoogste cijfers, de beste opleiding, het grootste huis. Het succes van je prestaties heb je zelf in de hand, dus falen ook. Toch?

over-de-streep-2Die stelling raakt me. Nee, de mensen die het hiermee eens zijn die raken me. Als iets niet goed gaat, heeft dat lang niet altijd te maken met niet genoeg je best gedaan hebben. Ook niet met het expres verprutsen. Het kan ook gebeuren, omdat je niet durft. Dat je onbewust je eigen angst wil bevestigen. Het voelt alsof je je moet verdedigen, terwijl jij de angst niet uitgekozen hebt. Je kiest er toch ook niet voor om hoogtevrees te hebben?

En daar wringt hij. Alsof je moet verdedigen dat je faalangst hebt. Tsjah, ik heb er niet voor gekozen om faalangst te hebben. Maar ik heb wel gekozen hoe ik hier mee omga. En dat betekend dat ik me niet laat leiden door mijn faalangst. Hoe ik ook sta te trillen voor een toets of presentatie. Hoe bang ik ook ben om dat ene telefoontje te plegen. Ik schraap dat beetje moed bij elkaar en doe het toch. En ja, ik voel me soms belemmerd door mijn faalangst, maar mij er echt door laten leiden? Dacht het niet!

over-de-streep-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *