Westkaai – Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?

Theater Utrecht komt met een nieuw stuk. Hoewel nieuw… Westkaai is in 1985 geschreven door de Franse auteur Bernard-Marie Koltès. Je zou verwachten dat dit stuk totaal niet meer in deze tijdsgeest past. Jammer genoeg blijkt dat niet waar.

De inspiratie voor Koltès om dit stuk te schrijven is een loods in New York. Koltès heeft een liefde voor deze stad en komt dan ook geregeld terug. In deze loods op een brak liggend terrein gebeurd van alles. De homoseksuelen ontmoeten elkaar daar, er vinden transacties plaats in allerlei vormen. Koltès doet onderzoek, observeert. Wat gebeurd hier nu echt? En met die gedachtegang schreef hij Westkaai.

Regisseur Thiboud Delpeut gaat met dit stuk aan het werk en weet ijzersterkte personages neer te zetten. Hij heeft letterlijk de tekst van Koltès gebruikt desalniettemin past de tekst naadloos op de huidige maatschappij.

westkaai-2

Alleen waar gaat Westkaai nu over? Westkaai speelt zich af in een havengebied van een groot Europese stad. Een rijke zakenman komt naar dit verlaten gebied om een einde aan zijn leven te maken. Hiervoor vraagt hij hulp van een man, een jongen Carlos uit de buurt. Het begin van de velen transacties die volgen. Maar alle transacties hebben iets gemeen. Ze zijn individualistisch. Ze dienen voor een eigen belang. En de moeder van Carlos valt terug op haar geloof, het enige stukje hoop wat nog in haar leeft.

Het stuk is confronterend, doordat het zo herkenbaar is. Een zwarte man wordt continue gediscrimineerd en aangezet tot geweld, tot doden. Enkel, omdat hij zwart is. En volgens mij is dat precies hoe westerse maatschappij ermee omgaat. Zwarten zijn slecht, want ze doden, ze gebruiken geweld. Maar ik denk dat ze enkel geweld gebruiken, omdat de westerse maatschappij dit van ze verwacht.

westkaai

Wil je dit stuk bezoeken, moet je openstaan voor deze confrontatie en moet je verder kijken dan wat je ziet. Het decor is eenvoudig, bewust om de personages duidelijk naar voren te laten komen. En dat werkt.

Na afloop heb ik nog een gesprek met een collega die deze avond aan het werk is. Ze vertelt mij dat veel mensen het stuk niet begrijpen. Ik vraag me af of ze het stuk niet begrijpen, of dat ze het stuk niet willen begrijpen. Ze keken immers gewoon naar onze maatschappij. En als ik naar dit stuk kijk en naar onze maatschappij kan ik me maar een ding afvragen. Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?

Westkaai is t/m 10 december te zien in diverse theaters. Zie ook: http://www.theaterutrecht.nl/voorstellingen/westkaai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *