Bint – oud in een nieuw jasje

De Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 5 januari. De eerste voorstelling voor dit jaar. Samen met mijn beste vriendinnetje ga ik naar Bint. Een voorstelling over een schoolklas. In 1934 geschreven door F. Bordewijk, maar de inhoud past nog prima in de hedendaagse Nederlandse maatschappij.

Allereerst de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met zijn karakteristieke elementen. Wauw, wat ziet dat er gaaf uit. Ik ben eenmaal eerder in dit theater geweest, maar het blijft indrukwekkend. Mooie plafondschilderingen in de zaal. Wij probeerden eruit te halen wie er stond afgebeeld, maar kwamen er jammer genoeg niet uit…

Bint

De voorstelling begint en we moeten voornamelijk wennen aan de taal. Alsof we in 1934 zijn beland. Oude woorden, formele zinnen. Nee, het is eerlijk gezegd niet ons ding. Maar het verhaal en het spel spreek ons wel aan. Hoewel aanspreken misschien niet het goeie woord is. Bint is een ware distopie. Iets waarvan je zeker wilt dat je dat niet wilt. Een school waar met harde hand wordt gewerkt, er geen ruimte is voor de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen en waar geen ruimte is voor persoonlijk contact. Zowel niet tussen leraar en leerling als tussen de leraren zelf. Alhoewel…

Bijzonder aan deze voorstelling is dat de leerlingen worden gespeeld doorstudenten van de toneelschool. Ze spelen allemaal een dubbel rol en weten hierin heel snel te schakelen. Bewonderenswaardig. Alleen om heel eerlijk te zijn, ben ik niet zo onder de indruk van het stuk. Het is goed gespeeld en de acteurs zijn goed gecast, maar het mist het hedendaagse taalgebruik. Door oude woorden wordt er een afstand gecreëerd tussen het stuk en de twintigers die ook in de zaal aanwezig zijn. Je voelt je minder aangesproken. Alleen een ding weet je wel zeker. Dit willen we nooit!

Foto: Theater.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *